top of page

15 ianuarie 2021 

171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

descărcare (1).jfif

​

​

Pe 15 ianuarie 2021 se împlinesc 171 de ani de la naÈ™terea marelui poet al României, Mihai Eminescu, tot în această zi este celebrată È™i Ziua Culturii.

Cel mai mare poet român s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la BotoÈ™ani. Mihai Eminescu este al È™aptelea fiu al familiei formate din Gheorghe È™i Raluca Eminovici. Poetul a copilărit la IpoteÈ™ti È™i la BotoÈ™ani.

Între 1869 È™i 1872 este student la Viena, unde urmează ca „auditor extraordinar” Facultatea de Filozofie È™i Drept . Între 1872 È™i 1874 a fost student „extraordinar” la Berlin. Junimea i-a acordat o bursă cu condiÈ›ia să-È™i ia doctoratul în filozofie.

A urmat cu regularitate două semestre, dar nu s-a prezentat la examene.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, È™i a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator.

A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani (De-aÈ™ avea). Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în È™edinÈ›a din 25 ianuarie 1902.

Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul MărcuÈ›a din BucureÈ™ti È™i apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaÈ›a, poetul a murit în sanatoriul doctorului ȘuÈ›u.

În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din BucureÈ™ti . A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

​

Curiozități despre viața lui Mihai Eminescu

​

Mihai Eminescu a scris poezii până în ultima clipă a vieÈ›ii. Atunci când trupul lui Mihai Eminescu a fost dus la autopsie, admiratorii săi i-au luat halatul cu care fusese îmbrăcat, iar în buzunar au gâsit un carneÈ›el cu ultimele sale poezii.

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889 la ”Sanatoriul de Boli Mintale ” al doctorului ÅžuÅ£u, de pe strada Plantelor din BucureÅŸti. Marele poet a murit îmbrăcat într-un halat ponosit, pe un pat din metal, închis în ”celula” sa. Înainte să moară, Mihai Eminescu a cerut un pahar cu lapte, la câteva minute s-a aÈ™ezat în pat È™i a murit.

Când era mic, Mihai Eminescu îÈ™i speria tatăl cu È™erpi vii pe care îi punea în curtea casei sale.

​

Lui Mihai Eminescu nu i-a plăcut matematica.

​

“N-ajunsesem nici la vârsta de douăzeci de ani să ÅŸtiu tabla pitagoreică, tocmai pentru că nu se pusese în joc judecata, ci memoria! Åži, deÅŸi aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăţa deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt ÅŸtiintele cele mai grele de pe faÅ£a pamantului”, se menÅ£ionează în “ViaÅ£a lui Mihai Eminescu”, de George Calinescu.

​

Mihai Eminescu avea o formulă originală de salut „Trăiască naÅ£ia!”.

​

În tinereÈ›e, Mihai Eminescu era pasionat de fotbal È™i înot. ApropiaÈ›ii poetului spuneau că îi plăcea să joace fotbal È™i avea aptitudini pentru aruncatul cu mingea. Totodată, Eminescu era un foarte bun înotător.

​

Mihai Eminescu, în Cartea Recordurilor

​

Mihai Eminescu a creat poezii, piese de teatru, traduceri din limbi străine, dar a avut È™i încercări beletristice. CreaÈ›ia sa aparÈ›ine unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influenÅ£ată ÅŸi de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar ÅŸi de teoriile lui Arthur Schopenhauer ÅŸi Immanuel Kant.

Ca un element insolit, potrivit World Records Academy, "Luceafărul" lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste. "Poemul poate fi simplu descris (pentru generaÅ£ia YouTube de astăzi...) drept o combinaÅ£ie între "Pe aripile vântului/ Gone with the Wind" (dramă romantică), "Star Trek" (conÅ£ine divertisment SF) ÅŸi "Love Story" (poemul este unul dintre cele mai romantice ÅŸi se încheie cu o dramă) - toate amestecate, ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar ÅŸi unul modern, al mileniului al treilea", notează cei de la WRA.

​

Ziua Culturii Naționale

​

Ziua Culturii NaÈ›ionale este o sărbătoare naÈ›ională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, È™i efortul academic. Ziua de 15 ianuarie, a fost aleasă ca Zi a Culturii NaÈ›ionale, întrucât reprezintă data naÈ™terii poetului naÈ›ional al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889). Ziua Culturii NaÈ›ionale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

​

Mihai Eminescu – Fiind baiet padurii cutreieram

​

Fiind băiet păduri cutreieram
Și mă culcam ades lângă isvor,
Iar brațul drept sub cap eu mi-l puneam.
S-aud cum apa sună-ncetișor:
Un freamăt lin trecea din ram în ram
Și un miros venea adormitor.
Astfel ades eu nopÈ›i întregi am mas,
Blând îngânat de-al valurilor glas
.

​

​

​

​

bottom of page