Drobeta Turnu-Severin, jud. Mehedinti
LICEUL DE TRANSPORTURI AUTO
SCOALA ACREDITATA ERASMUS+ in domeniul educatiei si formarii profesionale 2021-2027
Effects of Human Activities on Natural Disasters
e HAND
Proiect de parteneriat strategic între scoli
Instituţii partenere:
LICEO ETTORE MAJORANA (Italia) - coordonator la nivel european
Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasium (Estonia)
Gaziantep Ticaret Odasi Guzel Sanatlar Lisesi (Turcia)
Agrupamento de Escolas Póvoa de Lanhoso (Portugalia)
2nd General Lyceum of Oreokastro (Grecia)
Lycée Polyvalent Boisjoly Potier (Reunion, FranÅ£a)
Colegiul Tehnic de Transporturi Auto (România)
follow US
Conform cercetărilor recente, schimbările induse de om asupra mediului au transformat planeta noastră într-un loc periculos, întrucât acum dezastrele naturale sunt mai devastatoare ÅŸi au loc cu o frecvenţă mai mare. CreÈ™terea populaÈ›iei È™i urbanizarea fac comunitățile mult mai vulnerabile la riscurile naturale cum ar fi cutremure, furtuni, inundaÈ›ii, cicloane, alunecări de teren. EducaÈ›ia este chemată să pregătească cetățenii din întreaga lume, pentru a face față provocărilor complexe cu care ne confruntăm în prezent. Cu toate ca interesul pentru educaÈ›ia în caz de catastrofe a crescut rapid pe plan international (Unesco a propus ca pregatirea populatiei în caz de catastrofe naturale sa devina o problemă de bază care să fie abordată în cadrul "Deceniului de EducaÈ›ie pentru Dezvoltare Durabilă" ), este stiut faptul că programele scolare ale elevilor noÈ™tri ocolesc acest subiect.
Prin tematica abordată, proiectul doreÅŸte să dezvolte o cale didactică interdisciplinară inovatoare pentru a creÈ™te interesul elevilor pentru studiile legate de È™tiință,pentru a îmbunătăți nivelul de competenÈ›e È™i abilități-cheie, învățarea limbilor străine, dezvoltarea competenÅ£elor digitale, spiritul antreprenorial, creativitatea ÅŸi de asemenea săîncurajeze participarea tinerilor la viaÈ›a democratică din Europa, prin activități de învățare non-formală.
Obiectivul nostru este de a-i înarma pe elevi cu abilitățile necesare pentru a fi viitori "buni cetățeni", concentrându-ne pe probleme sociale mai complexe, cum ar fi legăturile dintre calitatea mediului, egalitatea umană, drepturile omului È™i pacea.
-
Programul de lucru a fost astfel planificat încât să permită elevilor nu numai să-ÅŸi consolideze cunoÅŸtinÅ£ele din cât mai multe domenii, dar, de asemenea, să le aplice în activităţi practice, să rezolve probleme din lumea reală, să participe la viaÈ›a socială È™i politică sau în asociaÈ›ii de voluntari, sporind sentimentul de cetăţean european, precum È™i promovarea valorilor umanitare esenÈ›iale.
Va face să crească motivaÅ£ia elevilor ÅŸi să sporească interesul acestora pentru studiul ÅŸtiinÅ£elor, acordând o atenÈ›ie specială activităţilor STEM (ÅŸtiinţă, tehnologie, inginerie ÅŸi matematică)îmbunătățirea competenÈ›elor profesorilor în învățarea bazată pe cercetare, în predarea CLIL () È™i în abordările pedagogice centrate pe elev.
-
Elevii vor fi angajaÅ£i în activităţi de învățare interactivă (brainstorming, prezentari multimedia interactive), învățare afectivă (prin schimbul de sentimente despre dezastre; exerciÈ›ii empatice), învățare bazată pe cercetare (studiu de caz, activităţi de cercetare È™i de analiză în echipă, utilizarea TIC, utilizarea È™i crearea de aplicaÈ›ii, proiecte de lucru), învăţarea experienÈ›ială (realizarea de filme, teatru, ansambluri È™colare pe teme de dezastru, excursii pe teren împreună cu serviciile de sprijin în caz de dezastre; exerciÅ£ii de cartografiere È™i de evaluare a vulnerabilității în È™coli È™i în comunități; revizuirea planurilor de urgență È™i de evacuare; intervievarea comunității locale asupra pericolului / memorii de dezastru)
-
Învățarea bazată pe cercetare va juca un rol major în proiect: vor fi realizate cercetări generale privind pericolele naturale È™i geologice, riscul de dezastru "natural" sau dezastrul datorat activităților umane din fiecare È›ară, cu referire la: cutremure È™i erupÈ›ii; deficitul de apă; creÈ™terea speciilor străine invazive È™i a pierderii biodiversității; evenimente catastrofale legate de schimbările climatice, cum ar fi inundaÈ›ii, alunecări de teren, topirea ghetarilor, veri f. calduroase.
-
Caracterul inovativ va fi dat ÅŸi prin combinarea activităților din Programul Erasmus+ cu eTwinning unde se vor regăsi toate activitățile/produsele/rezultatele proiectului. (eTwinning este o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte pentru personalul didactic ce activează în ÅŸcolile din ţările europene. Portalul eTwinning (www.etwinning.net) este disponibil în 28 de limbi ÅŸi numără circa 400.000 de membri ÅŸi peste 51.000 de proiecte din toată Europa.)
Obiectivele proiectului sunt:
-
Cercetarea şi analizarea din punct de vedere teoretic și practic a impactului dezastrelor naturale asupra mediului, societății, economiei locale si internationale;
-
CreÈ™terea gradului de conÈ™tientizare a problemelor de mediu în comunitaÅ£ile locale È™i oferirea de modele pozitive în contextul siguranÈ›ei È™i sustenabilității ;
-
Dezvoltarea personalității È™i competenÈ›elor sociale ale tinerilor pentru adoptarea unui comportament responsabil față de ei înÈ™iÈ™i È™i față de semenii lor;
-
Cunoașterea planurilor de siguranță/ regulilor locale și europene și comportamentelor adecvate aferente;
-
Încurajarea participării tinerilor la viaÈ›a democratică a Europei, prin activități de învățare non-formală, care au ca scop îmbunătățirea abilităților È™i competenÈ›elor acestora.
-
dezvoltarea holistica a perspectivelor elevilor de învățare pe tot parcursul vieÈ›ii, prin construirea unei game de aptitudini transferabile, cum ar fi antreprenoriatul, abilitățile de comunicare, învățarea în colaborare si spiritul de echipă.
​
Rezultatele asteptate :
Rezultatele vor fi disponibile pe o platforma moodle și site-ul web al scolii. Acestea vor fi:
- eseuri (privind catastrofele istorice din Europa, rolul protecÈ›iei civile È™i al ONG-urilor din fiecare È›ară, efectele pericolelor asupra migraÈ›iei, rolul È™tiinÈ›ei È™i tehnologiei în reducerea dezastrelor È™i dezvoltare durabilă)
- concurs logo proiect
- activitățile de cercetare asupra pericolelor de dezastre naturale È™i induse în fiecare È›ară
- planuri de lectie pregătite de elevi pentru colegi și elevi din ciclul primar sau gimanazial
- planuri de lectie pentru profesori
- documente cu note de cercetare și descrieri ample, fișiere Power Point, Excel, Glogster, Word.
- O aplicaÈ›ie AppQuiz - un joc educativ conceput pentru a spori nivelul de cunoÈ™tinÈ›e în domeniul protecÈ›iei civile È™i de urgență.
- BroÈ™uri cu normele de siguranță, planuri de reducere a riscului, ghid de comportare în cazul catastrofelor naturale.
- O bază de date creata în colaborare, prin monitorizarea evenimentelor dezastruoase în fiecare tară È™i o dată la È™ase luni, publicarea acestora pe o hartă Google.
- un ghid de bune practici, care va permite profesorilor din toate domeniile care fac obiectul acestui proiect sa foloseasca abordarile interactive, lectiile CLIL, proiectele stiintifice realizate si sa le includa in curriculum.
- Prezentari de teatru sau film, dezbateri, acțiuni cu asociațiile de voluntari și de protecție civilă.
Cu siguranta proiectul nostru va aduce experienÅ£e pozitive care vor putea face o diferenţă semnificativă în privinÅ£a modului în care tinerii văd ÅŸi înÅ£eleg ÅŸtiinÅ£ele, precum ÅŸi a modului în care aceÅŸtia sunt motivaÅ£i să studieze ÅŸi să lucreze în acest domeniu, contribuind în acest fel la realizarea obiectivelor Europa 2020.
​
Coordonator proiect - prof. Filimon Laura
Proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.
​ConÅ£inutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar AgenÅ£ia NaÅ£ională si Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conÅ£inutul informaÅ£iei